Inspiracje

Jak skutecznie wyróżnić się na rynku gastronomicznym dzięki wystrojowi wnętrza?

Rynek gastronomiczny jest dzisiaj tak duży, że trudno jest znaleźć sposób na to, aby się wyróżnić. Właściciele restauracji i innych lokali gastronomicznych prześcigają się w wymyślaniu kolejnych koncepcji, żeby to właśnie oni mogli przyciągnąć do siebie klientów, którym nie tylko spodoba się dane miejsce, ale którzy dodatkowo będą do niego wracać, a nawet polecać je kolejnym osobom. Jak wyróżnić restaurację albo inny rodzaj lokalu na rynku gastronomicznym? Jedną z pierwszych rzeczy, które warto wziąć pod uwagę, jest wystrój wnętrza. Podpowiadamy, jak o niego zadbać, aby Twój lokal gastronomiczny mógł zrobić na gościach niezapomniane wrażenie.

Zastanów się, jakich klientów chcesz przyciągnąć

To podstawowy błąd popełniany przez wielu właścicieli restauracji i innych lokali gastronomicznych, którzy zastanawiają się, jak wyróżnić restaurację - nie dostosowują oni wystroju wnętrz do profilu całego miejsca. Jeśli chcesz, aby miejsce, którego jesteś właścicielem, przyciągało nowe osoby i stałych klientów, zastanów się nad tym, dla jakich osób jest ono przeznaczone. Masz kawiarnię, która znajduje się w części miasta, w której jest dużo biurowców? Zadbaj o to, żeby w Twoim lokalu znajdowały się spokojne miejsca, z których można popracować z laptopem - Twoi klienci z pewnością docenią pojedyncze stoliki. 
A może jesteś właścicielem restauracji na nowym osiedlu? Twój lokal powinien być przyjazny zarówno dla młodych rodzin z dziećmi, jak i dużych grup znajomych, które z pewnością będą go odwiedzać wieczorami. W takim wypadku postaw na większe stoły i wygodne kanapy. Z kolei jeśli chcesz, żeby Twój lokal gastronomiczny był jak najbardziej uniwersalny, spróbuj wydzielić kilka stref, tak aby nikt nikomu nie przeszkadzał. Określenie swojej grupy docelowej pomoże Ci urządzić wnętrze w taki sposób, żeby jak najlepiej odpowiadało na potrzeby Twoich klientów.

5 porad, jak wyróżnić się na rynku gastronomicznym za pomocą wystroju wnętrza

Ergonomia

Jak wyróżnić się na rynku gastronomicznym? Można na przykład zadbać o ergonomię! Bolączką wielu lokali jest złe rozplanowanie wnętrza - przejścia między stolikami są zbyt wąskie, rozmieszczenie stolików nie zapewnia prywatności, a żeby dotrzeć do toalety, trzeba kluczyć pomiędzy innymi klientami przez całą restaurację. Im bardziej komfortowo będą się czuć Twoi klienci, tym większa szansa, że spędzą w Twojej restauracji dużo czasu.

Spójna stylistyka

Na pewno nie raz zdarzyło Ci się bywać w lokalach, w których każdy element wystroju wydaje się być wyciągnięty z zupełnie innego porządku. Eklektyzm może być ciekawy, ale tylko w miejscach, w których jest ewidentnie zamierzonym zabiegiem. W przeciwnym razie wnętrze restauracji wygląda po prostu na nieprzemyślane, przez co klienci łatwo o nim zapominają.

Wygodne stoły i krzesła

Stoły i krzesła powinny być na tyle wygodne, żeby klienci mogli cieszyć się posiłkiem w komfortowych warunkach. Muszą być również trwałe - z restauracji każdego dnia będzie w końcu korzystać tak wiele osób, że mniej wytrzymałe krzesła po prostu szybko się zużyją. Warto samodzielnie sprawdzić również, czy blaty mają odpowiednią wysokość i czy na krzesłach lub fotelach spokojnie zmieszczą się osoby o różnych wymiarach.

Odpowiednie oświetlenie

Oświetlenie wpływa na komfort podczas spożywania posiłków. Wybór lamp również warto dostosować do profilu danego lokalu gastronomicznego - ciepłe, niezbyt jasne światło sprawdzi się w klimatycznych restauracjach i barach, natomiast w miejscach, do których klienci przychodzą, aby popracować, przyda się mocniejsze światło, najlepiej przy każdym ze stolików.

Intrygujące dodatki

Im ciekawsze, tym bardziej przyciągają wzrok i zapadają w pamięć! Ale uwaga - dodatki powinny być dostosowane do ogólnego wystroju wnętrza oraz profilu klienta. Na przykład jeśli Twoją kawiarnię chętnie odwiedzają osoby starsze, zrezygnuj raczej z abstrakcyjnych obrazów na ścianach czy designerskich, kolorowych talerzy - postaw zamiast tego choćby na klasyczne kwiaty.

Jak wyróżnić restaurację? Podsumowanie

Kluczem do tego, jak wyróżnić się na rynku gastronomicznym, jest zrozumienie klienta i jego potrzeb. Jeśli umiejętnie ocenisz, jakie osoby najchętniej odwiedzają Twoją restaurację, znacznie łatwiej będzie Ci znaleźć sposób na to, aby jeszcze częściej trafiały w Twoje progi. Powodzenia!

Obsługa klientów biznesowych

Oferujemy kompleksowe wsparcie w aranżacji, wyposażaniu i realizacji projektów komercyjnych. Nasze portfolio obejmuje zarówno domy prywatne, jak i przestrzenie publiczne - hotele, restauracje, biura, apartamenty pokazowe. Współpracujemy z inwestorami, kupcami, deweloperami, architektami wnętrz. Nasz wykwalifikowany zespół wspiera na każdym etapie realizacji projektu. Doradcy odpowiedzą na wszystkie pytania oraz przedstawią szczegóły oferty.

Agnieszka Lewtak Business Development Manager

794 449 455 agnieszka.lewtak@9design.pl

Grażyna Ostaszewska Business Development Manager

530 451 299 grazyna.ostaszewska@9design.pl
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2024

Polecane

pixelpixelpixelpixelpixel